top of page

Mediteren anno 2021

Waar denk jij aan wanneer je “mediteren” denkt? Waarschijnlijk zijn van één van de eerst beelden die bij je opkomen een vrouw op een berg die daar heel sereen zit of een monnik die heel dag stil zit in een klooster in Tibet.


In de mindfulness houdt mediteren kort gezegd in dat jezelf open stelt voor wat zich ook wil laten zien aan jou op dat moment, wat dan ook is. Ben je boos, dan observeer je boosheid. Ben je blij, dan observeer je blijheid. Voel je jeuk bij linker kleine teen, dan observeer je jeuk en ga zo maar door.


Het achtvoudige pad van Pantjanali Maharishi geeft aan bij punt zeven “Dhyana” dat meditatie een ondoorbroken flow van gedachten is richting god met de uitsluiting van andere zintuigelijke waarnemingen.


In mijn beleving is mediteren een bewustzijn staat waarin je een observerende houding aanneemt en op deze manier ruimte schept in je geest.


Wat komt er bij jou op wanneer je aan je aan mediteren denkt?



5 effecten van meditatie


Een groep data-analisten onderzocht ruim 15 wetenschappelijk studies om te achterhalen wat de effecten zijn van meditatie op je je fysiek, emoties, sociale vaardigheden, cognitieve vermogen hieruit blijkt dat meditatie:

  1. Je concentratie verbeterd.

  2. Je veerkracht vergroot.

  3. Je stressgevoelens verminderen. Mediteren zorgt ervoor dat Alpha golven in je hersenen toenemen, wat zorgt voor ontspanning.

  4. Je compassie vergroot. Je reptielen brein is minder actief, wat ervoor zorgt dat je meer liefde en compassie kunt geven aan anderen.

  5. Je algehele immuunsysteem.


Soorten meditaties

“Taking the time to meditate is as important as taking the time to breathe. One pumps oxygen into the body, the other pumps peace into the mind.” Marianne Williamson.

“Taking the time to meditate is as important as taking the time to breathe. One pumps oxygen into the body, the other pumps peace into the mind.” Marianne Williamson.


Meditatie apps

Insight Timer is een app, waarop je veel (gratis) meditaties kunt vinden. Ikzelf heb een aantal meditaties voor deze app ingesproken, waaronder een drie minuten ademruimte en een bergmeditatie voor het cultiveren van stabiliteit. Probeer ze vooral uit en laat mij weten wat je ervan vindt. Ken jij zelf ook meditaties en apps die aan te raden zijn? Laat het weten in een comment.


Wanneer mediteren?

Ikzelf mediteer elke dag in de ochtend, op deze manier heb ik nog niet teveel indrukken gehad en dit heeft een positief effect op mijn gemoedstoestand gedurende de dag. De Dear Good Morning Podcast van Lienke de Jong heeft mij geïnspireerd om dit te gaan doen. Zij had een gesprek met Tabe Ydo, best-selling book OneDay. Vond je dit een waardevol artikel? Laat het mij weten in een comment hieronder.

IMG_0138_edited.jpg

Hi gorgeous,

Mensen in hun kracht zetten met Yoga dat is wat Stephanie graag doet.

Ze combineert graag verschillende yogastijlen tijdens haar lessen. 
Haar lessen zijn geroemd om hun vrolijke noot.

Stephanie: "Yoga, mindfulness en andere zelfzorgmethodes zijn dagelijks helende kunstvormen voor welzijn en persoonlijke ontwikkeling."

Blijf op de hoogte van nieuws en acties!

Yeah, namasté!

  • Facebook
  • Instagram
bottom of page