top of page

Verhoog je weerstand met winterzwemmen

Je kent vast wel iemand in je omgeving, of wellicht ben je het zelf die weleens de Wim Hof-methode heeft gedaan. Diep ademhalen terwijl je in een ijskoud bad ligt, om zo de bloedsomloop te trainen.

Elke week een bad vol met ijsblokjes laten vullen is wellicht wat veel gevraagd. Wat je ook kunt doen is winterzwemmen! Wanneer je 2 à 3 keer per week zwemt in koud water wordt je weerstand en humeur al verbeterd.


Yoga docente Stephanie: “De eerste aanraking met het koude water schrikt mijn lichaam, maar als het lichaam eenmaal gewend is voelt het heerlijk. En dat gevoel wanneer je uit het water komt en het ineens heel warm is. Ik hou ervan!”

Een koude shock voor een beter humeur

Net als bij een ijsbad zorgt het zwemmen in natuurwater ervoor dat het lichaam minder ontstekingen krijgt en de doorbloeding verbetert, wat dus positief bedraagt aan de werking van je cardiovasculaire systeem.

De koude shock die je cardiovasculaire systeem krijgt van winterzwemmen zorgt ervoor dat de gelukshormonen noradrenaline, serotonine, dopamine en endorfine aangewakkerd worden. Deze gelukshormonen zorgen ervoor dat je concentratie, geheugen en je humeur wordt verhoogt.


Stap voor stap het natuurwater in

Winterzwemmen is niet geheel zonder risico’s. We raden je aan om zeker in het begin niet te lang te zwemmen in koud water. De algemene regel is: 1 minuut zwemmen per graden Celsius. Verder raden we je af om kopje onder te gaan in natuurwater, je kunt namelijk onderkoeld raken.

Wanneer je het natuurwater in gaat, doe dit dan geleidelijk aan. Op deze manier raakt je lichaam gewend aan het koude water. Wat ervoor zorgt dat je lichaam geleidelijk aan het signaal naar je hersenen dat het veilig is om in het natuurwater te zwemmen. En je hersenen niet ineens wakker geschud worden!


Een goede voorbereiding is het halve werk

Net als bij de Wim-Hofmethode is het fijn om je lichaam voor te breiden op winterzwemmen. Begin bijvoorbeeld met een ademhalingsoefening, zonnegroeten of wat push-ups. Een fijne ademhaling om jezelf is bijvoorbeeld de Expansive breath. Je kunt uiteraard ook de Wim-Hofmethode ademhaling doen, we raden je echter aan om dit alleen te doen als je hier ervaring mee hebt.


Verwarm jezelf met Expansive breath!

Een ademhaling die je opwarmt is bijvoorbeeld “Expansive breath” ook wel “Phullana Pranayama” genoemd.


Deze ademhaling opent je borstgebied en strekt je rug. Een ideale ademhalingsoefening wanneer je je koud, moe, gestrest voel of om op te warmen voor zwemmen in natuurwater.


Stap 1. Ga ontspannen staan met je voeten op schouderbreedte. Plaats de handen voor je hart in Namasté. Ontspan je schouders.

Stap 2. Open je mond en adem diep in richting je armen en rug. Buig naar achter voor een borstopener, strek de armen op schouderhoogte en vingers zijn gestrekt met handpalmen open. Kijk met ontspannen blik richting de lucht.

Stap 3. Adem nu diep uit door je mond, buig naar voren met het bovenlichaam, kin richting de borst en breng de armen gekruist over elkaar of plaats de handen op de knieën. Laat je hoofd hangen.


Herhaal deze cyclus 12 keer in het tempo dat het beste voelt.


Ben je klaar voor je eerste rondje winterzwemmen?

Bronnen: Olivia H. Miller (2013) Essential Yoga - An illustrated Guide to over 100 Yoga Poses and Mediations. Natuur, gezondheid en Winterzwemmen (2022).Kommentarer


IMG_0138_edited.jpg

Hi gorgeous,

Mensen in hun kracht zetten met Yoga dat is wat Stephanie graag doet.

Ze combineert graag verschillende yogastijlen tijdens haar lessen. 
Haar lessen zijn geroemd om hun vrolijke noot.

Stephanie: "Yoga, mindfulness en andere zelfzorgmethodes zijn dagelijks helende kunstvormen voor welzijn en persoonlijke ontwikkeling."

Blijf op de hoogte van nieuws en acties!

Yeah, namasté!

  • Facebook
  • Instagram
bottom of page